neljapäev, 22. august 2013

Sajune

Võtsin ühe uue aedhortensia kaenlasse, et sõita pühadeks maale ja vaadata taimed üle ning istutada uustulnuk ka oma kohale. Plaanis oli ka muru niita ja võib-olla mõni leht teematerjali korjata talveks, kuid mida sa niidad ja korjad, kui vihma aina sajab. Nii see iseseisvuse taastamise päev läks, lõunast hakkas vaikselt tibutades sadama ja mida aeg edasi, seda hoogu ja võimu juurde see sadu sai. Istutada kannatas, mõne umbrohulible ka naksata siit-sealt, kuid mitte enamat. Räästa all oli aga see eest tore puhastada kuivanud tulbi ja hüatsindisibulaid ning kuulata vihma sabinat.

Suvi tüürib sügisesse ja tulevad uued ilmad, tegemised ja olemised. On aeg tast lahti lasta.

Hydrangea paniculata 'White Diamonds'
Uus aedhortensia 'White Diamond'/ Hydrangea paniculata 'White Diamond'
Sünnipäevaks kingitud aedhortensia 'Limelight' võtab ka juba roosasid toone. Augusti algul oli ta veel toredalt laimine.

Hydrangea paniculata 'Limelight'
Hydrangea paniculata 'Limelight' picking up some pink
Hydrangea paniculata 'Limelight'
Hydrangea paniculata 'Limelight' at the beginning of august, all lime!
Eelmisel sügisel istutatud 'Pinky Winky' on alles õisi avamas ning roosat tuleb veel oodata.

Hydrangea paniculata 'Pinky Winky'
Hydrangea paniculata 'Pinky Winky' is little behind and still all white
Hydrangea paniculata 'Pinky Winky'
Hydrangea paniculata 'Pinky Winky', close-up
Ka aedhortensia 'Vanilla Fraise' sai istutatud eelmisel sügisel tulbipeenrasse ülesandega suve teisel poolel ilu ja õisi pakkuda. No vaeseke on väga tõsiselt ülesannet võtnud ja tahab end lõhki õitseda. Ise alles väiksekene, kuid õisi suure põõsa jagu. Loodan, et ta endale liiga ei tee ja ikka pikk iga teda ees ootamas on. Seinalt kiirgav soojus ja peegelduv päike kippusid sellel suvel ka õisi kõrvetama enne, kui need ilusasti roosaks jõudsid minna. Hilisemad õiekobarad roosatavad juba kenasti.

Hydrangea paniculata 'Vanilla Fraise'
Young Hydrangea paniculata 'Vanilla Fraise' blooms like mad
Hydrangea paniculata 'Vanilla Fraise'
Hydrangea paniculata 'Vanilla Fraise'
Kannad kasvavad aina suuremaks ja suuremaks. Loodan, et öökülmad on veel kaugel, kuigi Lõuna-Soomesse lubatakse neid juba tulevatel öödel. Õitsele oli puhkenud kanna 'Durban'


Canna 'Duban' bloom
Blooming Canna 'Durban'
Muidu aga sadas ja sadas...

Bee & Butterfly bed in rain
Liblikapeenar vihmas/ Bee & Butterfly bed in rain
 
Summary: Rainy Days

Past days have been rainy - clear sign of approaching fall. I had a plan for cutting some grass and picking up some herbs for drying last Tuesday, our national holyday, but it was raining again. So all I was able to do was planting my new Hydrangea paniculata 'White Diamond'. It is very attractive hydrangea with pearly/marble white blooms that hold its colour well into a fall. My other hydrangeas, planted last late summer, are doing great and blooming like mad, especially 'Vanilla Fraise'. My cannas are also improving day by day. New bloomer is canna 'Durban'. Hopefully first frosty nights are still far away and their beauty lasts long. 

4 kommentaari:

  1. Sul on annet erinevaid taimi nii kokku seada, et silmal on hea vaadata. Liblikapeenra taimevalik on ju määratud putukasõbralikkuse järgi, kuid tulemus on ka kujunduslikult kena. Buddleja igas suunas turritavad oksad teiste taimede vahel ei ole üldse häirivad, taustal kannade ahritektuursed vormid sobivad igati üldpilti täiendama.

    VastaKustuta
  2. Aed on tõeliselt kaunis. Ka vihmaga.

    VastaKustuta
  3. Tegin nuud tasa, mis pikka aega tegemata.................. Vaatasin-lugesin ja imestasin, kui ilus voib olla uks MISKI kui talle suunata tahelepanu (voi objektiiv). Ja palju tood on selle ilu taga, mida ainult teadjad hinnata oskavad.
    Kas Sa ise ka maletad, et Kuke-Aabitsa voi Mommilugude asemel Sina oppisid lugemist Papa Putukate Valimaaraja jargi?
    See oli Sinu enda valik meie raamaturiiulist, hall pehmete kaantega "kapsas" (oh kui ulbe valjend, raamat ise on ju ikka vaartuslik!)............
    Niisiis Sina tegid oma suured valikud juba umbes 4 aastaselt...........

    Kallistan E

    VastaKustuta
  4. Neid raamatud vaatan praegugi huviga! Ja mul on ainult rõõm, et neid lapsepõlves võtta ja vaadata oli. Küllap on neil tõesti ka oma osa tänases päevas.

    VastaKustuta