esmaspäev, 1. juuli 2013

Taevasinine lauk - Allium caeruleum

Sinistes õites on midagi lummavat. Eriti taevasinistes, justkui maha pudenenud taevakildudes. Kindlasti on nendes pisut unistusi kergusest ja lendamisest, kaugetest paikadest ja äraolemisest. Nagu taevasse vaadates ikka juhtub. Ja on ometi on tore, et nad on siin ja praegu, minu käeulatuses.

Allium caerulea
Taevasinine lauk/ Allium caeruleum
Laugud on olnud mulle võrdlemisi tundmata teema. Teist suve on madalad karatu lagud ning hiiglased 'Purple Sensation' ja 'Gladiator'. Laugu liikideni jõudsin tänu huvile istutada aeda kimalastele ja liblikatele meeltmööda taimi. Nii sai sügisel peenardesse tipitud Allium spharocephalon sibulaid, mäestiku lauku ja taevasinist lauku. Viimane tegi mind eriti ootusärevaks, sest nii kirgas ja kena sinine toon tundus olema suisa uskumatu.

Allium caerulea
Allium caeruleum/ Blue of Heavens
Taevasiniseid lauke sai tellitud Aavikuemanda vahendusel Inglismaalt ja ise ostetud poest, Hollandi kraami. Esimesed läksid seinaäärsesse tulbipeenrasse, teised nn "kimalaste peenrasse". Ei tea kas see oli sibulate kvaliteedi või kasvutingimuste vahe, kuid niiskemas kruusasemas lageda taeva all olevas peenras on laugukesed palju madalamad ja kehvemad. Muidugi hilisemad ka, sest pole sooja kiviseina tuge. Aga no nii on. Üles ma neid see suvi ei võta, vaatame mis järgmine suvi saab.

Untitled
Kes otsib, leiab ka siit nirud taevasinised laugud/ hidden blue of heavens
Seinaäärsed õitsevad juba kolmandat nädalat ning pikk õitsemisperiood lisab neile ainult väärtust. Ütlemata tore leid!
Allium caerulea
Those next to warm wall are lush!
Summary: Blue of Heavens - Allium caeruleum

Until recently I didn't know anything about alliums. It was only a couple of falls back when I bought and planted my first bulbs of Allium carataviense and some cultivars - 'Purple Sensation' and 'Gladiator'. They all have performed well for me and those big purple and white globes add some really nice and different dimension to garden! Last summer however, I got interested in bee & butterfly gardening and was browsing suitable plants for bee border and was led to alliums too, like Allium spharocephalon (drum sticks) and some other species. I was amazed when I discovered Blue of Heavens, such a striking sky blue globes! I had to have it!

So I bought and planted handful of bulbs to two different spots - to my bee border and to my tulips bed. First have little hard soil and is open to all the rain that falls, tulip bed on the other hand is next to house and with somewhat warmer and drier conditions. It seems that they like that sunny and dry spot more.

I really love those little peaces of heaven on my border, should plant some more!

6 kommentaari:

  1. See lauguliik on maailma ilusaim:)

    VastaKustuta
  2. Heleda halli seina taustal ongi talle arvatavasti parim võimalik koht.

    VastaKustuta
  3. On vägailusad, aga mul nad pikalt vastu ei pidanud, ka koonuslauk mitte - paar aastat ja siis kadusid. Vahel on küll tunne, et meie mügrid krõmpsutavad lisaks tulbi - ja krookusesibulaile ka lauke.

    VastaKustuta
  4. Aitäh kõigile kaasaelajatele! Pean uurima, mida teha, et nad püsima jääks. Ehk see kuiv seinaäärne ongi hea koht. Vahel vaid üles võtta-liigutada.

    VastaKustuta