laupäev, 20. juuli 2013

Juuli süda

Aeg lendab kiirelt, väga kiirelt. Juba on algamas juuli kolmas kolmandik, õige pea on august, september... detsember. Kõlan nagu vana inimene. Aja kaduvuse tunnetuselt kindlasti olengi, puruvana.

Nädal tagasi algas puhkus. Mõtlesin, et sõidan maale, harin peenrad ära, teen pilte, kirjutan postitusi. Et on tõsine "aiapuhkus". Tuhkagi. Esmalt tabas ahastus (nagu sageli üle paari nädala minnes), et kui halvasti kõik on ja seekord veel see krõbe kuivus, kõik suisa janus kisendamas. Liiati polnud ka õiget netiühendust ja nii need pildid jäidki laadimata ja postitused kirjutamata. Aga esimene ahastus läks üle, lilled said kastetud ja kõigilt jällekord vabandust palutud, et mind piisavalt pole, muru niidetud ja natuke isegi lihtsalt oldud. Suvi ju.

Perennials Bed
Püsikupeenar/ Perennial bed
Perennials Bed
Püsikupeenar/ Perennials bed
Delphinum grandiflorum 'Blauer Zwerg'
Delphinum grandiflorum 'Blauer Zwerg'
Mis siis aias uudist? Mummi- ja liblikapeenar oli täitsa toreda olemise võtnud. Varajasemad sinised floksid, mesiohkas ja Allium sphaeroscephalon (olen tänulik, kui keegi ütleb mulle eestikeelse nimetuse) moodustasid mõnusa koosluse. Ka davidii budleja 'Black Knight' avas esimesed õiekobarad. Ainult et puudu on mummudest ja liblikatest. Mumme ikka veidi oli laukudel, aga liblikaid mitte. Siin seal lendas valgeid kapsaliblikaid, kuid neil pole erilist nektarihuvi. Pigem kapsahuvi ja neid mul pole. Selle liblikapeenraga on ka pisut nihu läinud selles mõttes, et see on üks tuulepealsemaid nurki üldse, kuid see ei sobi liblikatele, ega kimalastelegi. Kuid praegu on nii. Võib-olla mõnel tuulevaiksemal ilmal õnnestub ka mõnel liblikal maanduda. Viimased päevad on olnud aga väga tuulised.

Bee&Butterfly bed
Liblikapeenar/ Bee&butterfly bed
Bee&Butterfly bed
Liblikapeenar/ Bee&butterfly bed
Bee&Butterfly bed
Liblikapeenar/ Bee&butterfly bed
Bombus pascuorum
Põldkimalane laugul/ Bombus pascuorum on Allium sphaerosphalon
Üks minu taimemaailma lemmiklõhnu kuulub budlejale. See mesimagus hõng on lihtsalt vastupandamatu. Pole ime, et ta nii meelitav ka liblikatele ja meisilastele on. Ükskord, kui ma üht aeda ka aia moodi kujundama hakkan (sest praegu ma kasvatan rohkem taimi taimede pärast), siis mul saab olema istumisnurk ümbritsetuna budlejadest ja teistest lõhnavatest lemmikutest, näiteks lavendlitest.
Budleja davidii 'Black Night'
Budleja davidii 'Black Knight'
Lavendula angutifolia 'Hidcote'
Lavendula angustifolia 'Hidcote'
Hostad kasvavad ja õitsevad. Suured ja väikesed. Nii vahvad. Natuke laiendasin püsikupeenart ja lisasin sinna ka mõned, sh selle aasta hosta (Am. Hosta of the Year 2013) 'Rainforest Sunrise'. Aga pilte sellest järgmine kord.

Blooming hostas
Blooming hostas
 Suviseid kuumi päevi on hea lõpetada tassikese teega...

Herb tea
Murutee/ Grass Tea
Summary: Heart of July

I can't tell how many post I have started with "time goes by so quickly", this is another one. July is passing as brief moment of joy - summer joy. I thought I would be able to post more, but it hasn't been so. All my time just vanishes away if I'm out with my plants. Another gardener would understand!

So what's new? My perennial bed is picking up some nice summer palette and bee&butterfly bed has reached its high peak with blooming alliums, phloxes and budelja davidii. Only thing that is missing is presence of butterflies. There are quite few around at the moment and another reason could be the very windy spot of the bed position. And it has been very windy these past days. But bumble bees are enjoying the nectar rich blooms!

Summer days are long and busy. I hardly find some time to fix something to eat. But there is always a time for nice cup of grass tea! 

8 kommentaari:

  1. No kuule, ma olen küll enamuse ajast kodus ja aias aga ikka pole mul pooltki nii korras kui Sinu aed.

    Liblikapeenar on imeline, kui ma liblikas oleks, siis ma seal ainult elakski - millised värvid ja kindlasti ka lõhnab hästi. Sibullilleentsüklopeedia ütleb Allium sphaerocephalon-i eestikeelseks nimeks koonuslauk. (Asendamatu raamat see Savisaare entsüklopeedia)

    Eile otsisin Märjamaalt läbi sõites kiiruga mingit suvelille tulpide ülesvõtmisel tekkinud "auku" ja pilk jäi hoopis lavendlitele. Ma muidugi ei tea, mis liiki need lillepoe kasvandikud olid ja kas nad meie kliimat kannatavad, ostetudki sai nad ju suvelillena. Aga aknast välja vaadates mõtlesin isegi täna hommikul, et miks ma küll varem lavendlit aeda toonud pole.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Oh aitäh, koonuslauk siis ongi. Savisaare sibulilleraamatut mul veel ei ole, näe nüüd olekski abiks kohe olnud. Tuleb ikka ka soetada see.

      Lavendlid on toredad. Minul ka kogemusi pole, vaid selle ühe 'Hidcote' võtsin prooviks. Lavendleid on erinevaid, kuid meil peaks püsima vaid Lavendula angustifolia. Muideks üks suurepärane lavendliaed on ju Sul Lahemaa kodust kiviga visata! Hellel on nad aias kõikjal võimust võtnud! ;)

      Kustuta
  2. Eestikeelsete taimenimede saamiseks/kontrollimiseks, kasuta http://www.ut.ee/taimenimed/
    sealt leiad neile ka hulgaliselt sünonüüme

    Ilusad, lopsakate, tervete taimedega ja tõeliselt korras on Su püsikupeenrad.

    VastaKustuta
  3. See on koonuslauk jah, minu lemmik.
    Aga praegustest piltidest võlus mind enim murutee. Kuidas see imeilus keedus maitses?

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Selles tassitäies on sees kortsleht, teeleht ja valge ristiku õied. Mulle meeldib, kuid need kombinatsioonid vahelduvad alati vastavalt sellele, mis näppu jääb. Eks ta harjumatule võibki maitseda kui muru, kuid kui lisada näiteks leht vaarikat või angervaksa või mustsõstart lisandub kindlasti asjale iseloomu! Soovitan katsetada!

      Kustuta
  4. Oh God Almighty, kui armas naeb valja see tee............ ja veel minu kruusis ...........hm............ Kui koju jouan, keedad mulle vahemalt uhe samasuguse.......
    YOU CANNOT AVOID TAXES!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    VastaKustuta