teisipäev, 25. juuni 2013

Pööriaeg

Päikese aasta on saanud üle poole ja ka aedniku aasta on jõudnud umbes keskpaika. On paljut, mis juba jäädavalt saanud minevikuks ning nii mõndagi, mida veel ootamas ees. Kuigi kõik justkui käib oma tavapärast rada, on kuidagi kontrastide rohke see aeg. Väga hilised külmad ja lumed, erakordsed päikesepaisted, enneolematult varajased maasika- ja kukeseenesaagid, kuidas küll neid ühte lühikesse ajavahemikku mahutada? Paljut tahaks teada ja mõista, kuid ilmselt tuleb muist jätta ka saladuseks.

Kuigi suvine pööripäev tähendab meile oodatud suve saabumist, siis ometi kannab ta endas kurba nooti. Päike jääb jälle päev päevalt sammukese madalamaks ja päev lühemaks. Kaugel enam need mustad augustiööd...

Satyrinae spp
Silmikud - varane tumesilmik/ Browns/ Pararge petropolitana
Suvesoe on toonud välja uue laine liblikaid. Endiselt lendab veel ringi väikesi kapsaliblikaid, kuid lisandunud on südasuvised sinitiivad ja silmikud. Meil oli näha ka uut põlvkonda haruldasi pajuliblikaid, millest kevadel kirjutasin. Siis oli neid paar tükki, täna lendas ümber maja ligi kümmekond. Ringi laugles ka suur kiirg-liblikaid.

Peenardel on valdav roheline ootus. Kirgast kontrasti paikuvad vaid tulinelgid ja tuliliiliad.

Perennials bed
Püsikupeenar/Perennials bed
Lychnis chalcedonica
Loitev tulinelk/ Lychnis chalcedonica

Lychnis chalcedonica
Loitev tulinelk/ Lychnis chalcedonica
P1011325
Tuliliilia/ Lilium bulbiferum

Laukudest on säramas taevasinine lauk ja mäestikulauk.

Allium caerulea
Taevasinine lauk/ Allium caeruleum

Allium caerulea
Taevasinine lauk/ Allium caeruleum
Allium ostrowskianum
Mäestikulauk/ Allium ostrowskianum
Campanula latifolia
Laialehine kellukas/ Campanula latifolia
Miscanthus sinensis 'Morning Light'
Mishanthus sinensis 'Moning Light'
Hosta bed
Hostapeenar saigi väikese täienduse - Hosta 'Blue Mause Ears'/ Hosta bed with little new arrival, 'Blue Mause Ears'
Ilm pööras pööripäeval. Pööras soojaks ja niiskeks. Meie kandis on sageli sadanud, eile väheke, täna kõvemini. Ilmselt tuleb tulevatelgi päevadel, prognoos lubab sooja ja hoogsadude jätkumist. Hostadele ja kannadele see meeldib. Mõnele võib-olla on liiast, mõni kasvab lihtsalt liiga lopsakaks.

Cannas
Kannad peale sadu/ Cannas after rain
Summary: Summer Solstice

High peak of solar year is behind us by now. Despite the fact that it brings us a long waited Summer, it always has a bitter note in it too. Bit by bit days will be shorter again and Sun lower in its path. Dark August nights are just around the corner.

This gardening season has been diverse in many ways. The real winter arrived in March and it was the coldest month of the year. Snow lasted until the end of April. And then, everything went on in high speed. Everything bloomed with minutes! And now (from around June 15th) we are enjoying strawberries and chanterelles, early like never before!

Garden looks quite green. Peonies and irises are done, coneflowers about to start. Some late alliums are in bloom. Allium caeruleas are especially pleasing. Like pieces of sky on my flowerbed.

Summer arrived with lot of warmth and rains. It is very moist. I'm sure my cannas and hostas are pleased. 

9 kommentaari:

  1. Loen ja märkan - liblikaid on viimastel päevadel rohkesti ja osa taimi on liigagi kiired õitsema, need, kes peaksid augustis tulema.

    Seni kuni päevavalgus kestab kümneni pole lugu. Igavane juuli pole veel õnneks käes, mõni päev veel aega

    VastaKustuta
  2. Hostapeenar näeb väga uhke välja ja lopsakad kannad loomulikult ka. Sinine lauk on ka väga ilus. Tahtsin ka aeda veidi rohkem lauke tassida aga millegipärast ei õnnestu hästi. Ainult looduslikud laugud nagu karulauk ja metslauk tunnevad ennast hästi, samuti mäestikulauk, teised on kribud ja miski seen või mädanik ei lase neil õitseda. Annan vist alla, kuigi laugud on toredad ja südamelähedased.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Minul on ka laukudega nii ja naa. Just see sama taevasinine lauk on seina ääres kuivas ja päikesepaistes väga kena, lageda taeva all madal ja kribu ja ei õitsegi õieti veel. Ka Allium sphaerocephalon (e.k nime ei teagi :S )on lagedal maal kehvakesem.

      Kustuta
    2. Et kokkuvõttes: ei maksa veel alla anda, vaid sobivaid paiku aias otsida!

      Kustuta
  3. Tore, et keegi ka putukate-mutukate elu tutvustab. Linnaaias kohtab liblikaid harva ja siis ka kas kapsa- või koiliblikaid esmajoones. Kannad näevad pildil õitetagi imposantsed välja. Ma ei ole neid kunagi ise püüdnud kasvatada - võtavad väga palju ruumi ja vaat kui ei hakka veel õitsema ka.. Tegelikult on ju südasuviseid värvikaid õitsejaid küll ka püsikute hulgas, kuid nende soetamisele peab eraldi tähelepanu pöörama nagu ka kõige-kõige varasematele ärkajatele ja kõige hilisematele sügisõitsejatele.
    Aga augustiööd on sumedad, mitte lihtsalt tumedad :)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Nojaa, eks ikka. Loodame, et seda sooja sumedust jätkub nii juulisse kui augustisse. Kuid mine tea, äkki teeb praegu kõik ära ja siis edaspidi külmetame vaid varbaid...

      Kustuta
  4. Vastused
    1. Viimane kord oli jälle nii kiire, et ei jõudnud liblikaid jahtida. Aga ma loodan, et nüüd tuleva nädalalõpu ilmad on head ja ehk õnnestub püüda enam pildile ja siiagi välja panna. Toredad on nad igal juhul!

      Kustuta
  5. Aitäh tundmatute maailma tutvustamisel. Eks neid lendab ju siingi, aga päris kõigesse pole jõudnud süvitsi tungida, imetleme neid aga meiegi. Täna just lugesin, et Saaremaal avastati uus liblikaliik, ehk jõuab ta ka Sinuni.

    VastaKustuta