reede, 24. mai 2013

Kimalastest

Minu suhe mesilastega ulatub kaugesse lapsepõlve. Ei möödunud ühtegi suve, mil ma pakuks paistetanud jalaga mööda õuet ringi poleks paterdanud. Ema ikka püüdis paistetust leevendada ja tegi viinakompressi ümber jala, kilekott otsas. Nõelta saamine oli aga mõneti paratamatus, kuna suved möödusid paljajalu, nii mulle meeldis. Ristikust rikas õuemuru aga kostitas ohtralt mesilasi, kellele oli kerge peale astuda.

Bombus lapidarius
Kivikimalane/ Bombus lapidarius on Hyacinthys orientalis 'Jan Bos'
Isa pidas meil meemesilasi, minu tähelepanu köitsid aga enam kimalased ehk kõnekeeli metsmesilased. Isekeskis mõtlesin, et kui mina suureks kasvan, siis hakkan ka mesilasi pidama, aga metsmesilasi, sest need on palju ilusamad ja armsamad, karvased nagu karumõmmid. Hiljem leidsin ühest raamatust tarkust, et metsmesilastele võib isegi tarusid ehitada. Loomulikult oli selleks ajaks minu mesilaste pidamise soov vaibunud ning saabunud teadmine, et ega metsmesilasest ikka "meelehma" ei saa. Nüüd tasuks aga asjale jälle mõelda. Metsmesilaste heaolu väärib tähelepanu, kuna nende arvukus on kõikjal drastiliselt langemas, nii pestitsiidide kasutamisest põllumajanduses kui ka elu- ja toitealade kadumise/vaesumise tõttu.

Bombus lucorum
Maakimalane/ Bombus lucorum on Crocus sieberi 'Tricolor'
Mulle eriti meeldib kesksuvine sumisev aed ja seejuures taimedel toimetavaid trullakaid meekogujaid jälgida. Seetõttu olen püüdnud peenardele tuua just mesilastele ja liblikatele meelepäraseid taimi. Huvitaval kombel meeldivad nad mullegi. Liatrised, siilkübarad, budlejad, mesiohakad ja ogaputked ... Inspiratsiooni selliste koosluste loomiseks leiab nii eestikeeli kui muidugi inglise keeles, toksides Googlisse vaid Butterfly gardening. Valides sobivaid taimi, saab luua püsiva nektaririkka toidulaua varakevadest sügiseni välja.

Bombus lucorum
Maakimalane/ Bombus lucorum on Crocus sieberi 'Tricolor'
Bombus lucorum
Maakimalane/ Bombus lucorum on Crocus 'Yellow Mammoth'

Üks teinegi mure oli metsamummudega. Olen märganud varem, kuid sellel kevadel eriti ohtralt lesti kimalaste turjal ja tiibade vahel. Mõnel oli neid niipalju, et lend lausa vaevaline. Üldjoontes võttes üks lest ei saa tähendada head, mõelgem kasvõi kõigile nendele taimelestadele, kes lõpuks eluvaimu välja imevad. Kuid internetist tarkust taga ajades selgus, et siiski antud lesti peetakse kimalastele ohututeks. Tegemist on kimalaspesades kaaslejaga, kes toitub mesilaspere elutegevus- ja vahajääkidest. Kuna talvitutakse emamesilastel, siis kevadel ongi raske kandam seni emamesilase kanda, kuni ta pesa ehitama hakkab ja lestad sinna kolida saavad. Ainus seni selgitatud negatiivne mõju võibki tuleneda lestakoorma raskusest, mis häirib normaalset lennuaparaadi tegevust ja loomakese liikumist. Infot leiab kui toksida Googlisse bumble-bee mites.

Bumble-bee mites
Lestad kivikimalase seljal ja sealt eemaldatuna/ Mites on bumble-bee's back and individual mites
Metsmesilaste määramiseks on loodud suurepärane joonis, mille võib leida Põltsamaa Mesinike Seltsi blogist: http://pmesinikeselts.blogspot.com/2012/02/blog-post.html . Püüan ise aeda külastavaid liike määrata ja teistelgi seda teha. Samuti mõelda kimalaste toidulauale ja elupaikadele. Väga huvitav mesilasteteemaline film "Rohkem kui mesi" on eetris laupäeval kl 22.15 ETV2-s, kordusega pühapäeval 11.00. Vaadake, kel aia kõrvalt võimalust!

Summary: Bumble-bees

In my childhood I use to run around our lawn with bare feet. So no surprise I often ended up with swollen feet from the bee stitch. Naturally, honeybees weren't my favourites for that reason. However, bumble-bees on the other hand looked very cute and friendly. As my father was honey-bee keeper I used to think that I will become bubmle-bee keeper when I grow up. Now, years and years later I find that idea not childish either, at least in some sense. One can turn its garden a lot more bee and butterfly friendly than average. So I tend to do and already have introduced some bee-magnets as liatris, echinaceas budlejas and many many more. If combined wisely one plot can be filled with nectar rich blooms form early spring to late fall.

 This spring my eyes were caught by numerous mites on bumble-bees and I got really worried. In common sense, no good can come from mites, right!? But I learned from articles with similar concerns that generally these mites are consired to be harmless. They live in bee nests and feed from wax and other debris that can be found in nests. They overwinter on queen bees and that is the reason why numerous mites can be seen on bees early spring. If queen starts a nest, they will move to the nest. Only harm they can do is overload poor queen, making it too heavy to fly. I encourage all to think more about wildlife in your gardens, including bumble-bees that are so important for us as pollinators for many crops.

2 kommentaari:

  1. Tänan, oli tõesti silmaringi avardav lugemine.
    Sulle võiks ehk huvi pakkuda ka FB lehekülg "Mesindushuviliste kubi".

    VastaKustuta
  2. Väga huvitav! Ja väga ilusad pildid. Miskipärast ma ei ole üldse tähelepanu pööranud sellele, et meil on nii palju erinevaid kimalaseliike. Tänavu lendab neid suuri emasid üsna arvukalt ringi.

    VastaKustuta